Wat is Hepatitis A?
Hepatitis A is een zeer besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus verlaat het lichaam via ontlasting. Door met ontlasting besmette voeding of drinkwater kan iemand besmet raken. De ziekte verloopt bij kinderen vaak ongemerkt. Kinderen kunnen het virus echter wel aan volwassenen overbrengen door bijv. gezamenlijk gebruik van de handdoek en kraan in het toilet. Met hun handjes kunnen ze van alles besmetten. Volwassenen zijn er vaak wel ziek van. Daarom bekijkt de adviseur of jouw kind een vaccinatie nodig heeft. Hepatitis A begint plotseling met algemene malaise, griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen wordt de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Dit duurt ongeveer één à twee weken. Herstel duurt soms maanden. Men is dan moe en lusteloos.
Hoe loop ik Hepatitis A op?
Deurklinken, kranen, handdoekjes, maar ook voedsel en drinken kan besmet worden door mensen met hepatitis A. Een slechte handwashygiëne na toiletbezoek en voor het bereiden van eten kan voor verspreiding zorgen. Tussen de besmetting en ziek worden ligt ongeveer 28 dagen.
Hepatitis A komt voor in de meeste (sub)tropische landen maar ook in landen dichter bij huis zoals Marokko, Egypte en Turkije.
Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis A?
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
Combinatievaccin Hepatitis A/B
LET OP: Als je een combinatievaccin tegen hepatitis A en B wilt, dan heb je twee prikken vóór de reis nodig met een maand er tussen. Maak hiervoor op tijd een afspraak. Het schema hiervoor is: maand 0,1,6. Voor kinderen t/m 15 jaar is er ook een combinatievaccin. Zij hebben 1 prik voor de reis nodig en na 6 maanden de tweede.
Meer weten over hepatitis A?
- Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.
- Voor meer informatie over hepatitis A en andere soorten van hepatitis kun je terecht op de website van het RIVM.