Heb je geen milt of functioneert je milt niet goed? Dan heb je meer kans op infectieziekten, zeker op reis. Soms kan het nodig zijn de reisroute aan te passen of een andere reisbestemming te kiezen. Wij adviseren dan aanvullende vaccinaties en een extra antibioticakuur.
De milt is een onderdeel van het menselijk afweersysteem. De milt functioneert als een soort filter die micro-organismen zoals bacteriën uit het bloed wegvangt. Heb je geen milt (of een slecht functionerende milt) dan ontbreekt deze filter. Extra voorzorgsmaatregelen zijn dan noodzakelijk.
Reizen zonder (goed functionerende) milt is mogelijk, áls je je goed voorbereid én op de hoogte bent van de potentiële risico’s. Een medisch paspoort kan handig zijn bij een eventuele behandeling in het buitenland.
Vaccinaties
Mensen zonder milt reageren niet anders dan gezonde reizigers. Alle vaccins kunnen veilig worden toegediend. Door het verhoogde risico op infecties, heb je zelfs recht op aanvullende vaccinaties.
Malaria
Malaria verloopt bij mensen zonder (goed functionerende) milt veel ernstiger. Vooral de ernstige vorm van malaria (malaria tropica) kent vaak een heftig, zelfs dodelijk, verloop. Optimale bescherming tegen malaria is essentieel. Vraag daarom op tijd deskundig advies. Soms kan het verstandig zijn je reisroute aan te passen of zelfs je reisbestemming te wijzigen.
Reizigersdiarree
Afhankelijk van de oorzaak van je miltproblemen, kan een antibioticum voor op reis nodig zijn om reizigersdiarree te behandelen. Dit bespreken we met je op het spreekuur. Zelf kun je de kans op diarree verkleinen door de hygiëneadviezen goed op te volgen.
Antibiotica
Zonder (goed functionerende) milt heb je een verhoogde kans op een (levensbedreigende) infectie. Daarom krijg je een antibioticakuur voorgeschreven. Dit noemen we “on demand gebruik” van antibiotica. U dient deze “on demand kuur” altijd bij je te dragen in handbagage. Bij de eerste tekenen van infectie dien je direct te starten met dit antibioticum.
Honden en kattenbeten
De beet van een hond of een kat kan een ernstige infectie veroorzaken (capnocytophaga canimorsus). Daarom dien je na een beet direct met antibiotica te starten. Word je in het buitenland gebeten of gekrabd door een hond/kat/aap, zoek dan meteen medische hulp i.v.m. risico op rabies.
Tekenbeet
Teken kunnen diverse ziekten overbrengen o.a. de ziekte babesiosis. Deze aandoening geeft bij gezonde personen nauwelijks klachten, maar kan bij miltlozen zeer heftig verlopen. Wees alert op teken en verwijder deze zo snel mogelijk!
Advies op maat
Heb je geen of een slecht functionerende milt en ga je een reis maken naar een (sub)tropisch gebied waarvoor wij vaccinaties aanraden? Maak dan bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij jou in de buurt.