Translate

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren door een beet, krab of lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës leidt vrijwel altijd tot de dood. Gebruik je medicijnen die de afweer verlagen? Dan geldt voor jou een ander vaccinatieschema. Maak tijdig een afspraak voor het spreekuur. 

Wat is rabiës?

Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Rabiës begint met grieperigheid, daarna kunnen krampen of verlammingen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt. Jaarlijks overlijden er in de wereld bijna 60.000 mensen aan rabiës*.

In Nederland komt de ziekte niet voor, het is echt een importziekte. De plaats van de beet/krab bepaalt hoe snel je ziek wordt. Het varieert van weken tot maanden. Dit hangt af van de plaats van bijv. de beet. Hoe dichter de beet bij de hersenen zit, des te korter is de tijd tot de ziekteverschijnselen ontstaan.

Hoe krijg je rabiës?

Als je wordt gebeten door een dier kun je besmet raken, maar ook door  een krab of een lik over wondjes/slijmvlies. Toeristen worden vaak gebeten of gekrabd door (zwerf)honden of apen. Maar ook katten en vleermuizen kunnen rabiës overbrengen. Als je wordt gebeten of gekrabd, ga dan meteen naar een ziekenhuis of medisch centrum.

Ben je voor je reis niet gevaccineerd tegen rabiës? Dan heb je antistoffen (RIG) nodig. Deze antistoffen zijn moeilijk verkrijgbaar in sommige landen. Als je vooraf wel gevaccineerd bent, heb je na een beet of krab enkel twee vaccinaties nodig. Deze zijn meestal wel verkrijgbaar.

*MMWR 18dec 2015
Bron: RIVM/LCR 9-10-'18

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.