Wat is Japanse encefalitis?
Japanse encefalitis is een virusinfectie die soms een ontsteking van de hersenen geeft. Dit kan dodelijk zijn. Je kunt het virus krijgen door beten van een specifieke muggensoort (Culex). Slechts een heel klein percentage (1 op de 250) van de mensen wordt ziek van het virus. De meeste mensen hebben of geen symptomen of heel mild: grieperig met koorts, spierpijn en hoofdpijn. In ernstige gevallen kan hersen(vlies)ontsteking optreden met hoofdpijn, braken en sufheid, coma en epileptische aanvallen. In zeldzame gevallen kan iemand overlijden.
De ziekte begint plotseling met hoge koorts, hoofdpijn en bewustzijnsstoornissen, gevolgd door spraakproblemen en verlammingen. Uiteindelijk wordt iemand bewusteloos. Bij kinderen begint het vaak met verminderde eetlust, misselijkheid en buikpijn. De tijd tussen besmet worden en ziekte ligt tussen de vijf en vijftien dagen.
Hoe krijg je Japanse encefalitis?
De mug die het Japanse encefalitis-virus overbrengt bijt vooral 's avonds in de schemering. De mug komt voor in rijstvelden. De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, vooral op het platteland in gebieden waar veel rijstvelden en varkensboerderijen aanwezig zijn. Soms komt de ziekte ook voor aan de rand van steden. Ieder jaar worden ongeveer 70.000 gevallen gemeld van deze ziekte.
Hoe voorkom ik besmetting met Japanse encefalitis?
- Vermijd het platteland tijdens en na het regenseizoen (april - oktober). In sommige delen van Zuidoost-Azië komt Japanse Encefalitis echter het hele jaar voor.
- Bescherm jezelf tegen muggenbeten.
- Afhankelijk van je reis en omstandigheden van je verblijf kun je het advies krijgen om je te laten vaccineren. Bijvoorbeeld als je gaat wonen of werken in de buurt van rijstvelden en varkens, in het seizoen dat de ziekte voorkomt. Je hebt twee vaccinaties tegen Japanse encefalitis nodig. Deze geven (waarschijnlijk) 2 jaar bescherming. Na 1-2 jaar heb je een boostervaccinatie nodig. Deze geeft 10 jaar bescherming. Vraag persoonlijk advies bij de GGD.
Meer weten?
- Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.