Translate

BMR (Bof, Mazelen en Rode hond)

In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen BMR. Heb jij de ziekten niet gehad en ben je niet gevaccineerd? Dan kun je het op reis oplopen.

Wat is bof, mazelen en rode hond (BMR)?

  • Bof is een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Bof begint met koorts en een pijnlijke, dikke wang. Ook kan oorpijn optreden. Je wordt meestal na 2 weken vanzelf beter. In enkele gevallen kan bij jongens of mannen een zaadbalontsteking optreden. Dit kan de vruchtbaarheid verminderen. Bof komt regelmatig voor onder studenten.
  • Mazelen is een ziekte met koorts en uitslag (vlekjes). Het begint met een verkoudheid, gevolgd door plotselinge koorts. Vaak zijn de ogen ook ontstoken, waardoor je niet goed tegen licht kunt. Na 3 tot 7 dagen ontstaan vlekjes achter de oren. Deze vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam. Na een aantal dagen trekken de vlekjes weg en daalt de koorts. 
    Mazelen geeft ongeveer elke 10 jaar een epidemie in Nederland. De laatste grote epidemie was in 2013 en 2014. Mazelen is vooral gevaarlijk voor hele jonge kinderen, oudere mensen en mensen met een afweerstoornis.
  • Rode hond is ook een ziekte met vlekjes. De ziekte kenmerkt zich door verkoudheid, koorts en rode vlekjes. De vlekjes beginnen in het gezicht en op de romp. Zij breiden zich daarna uit over de armen en benen. De lymfeklieren in de nek kunnen opgezet en pijnlijk zijn. Rode hond komt niet vaak voor. Het is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het een miskraam kan geven of aangeboren afwijkingen kan geven.

Hoe loop ik bof, mazelen en rode hond op?

Bof, mazelen en rode hond zijn kinderziekten die vroeger in Nederland veel voorkwamen. Tegenwoordig komen deze ziekten af en toe nog voor, als er een uitbraak is. De virussen die deze ziekten veroorzaken, worden overgedragen door hoesten en niezen.

Bof kan ook via speeksel (zoenen) overgedragen worden. 
Rode hond kan door hoesten en niezen, maar ook via besmette handen overgedragen worden. 

Hoe bescherm ik mezelf tegen bof, mazelen en rode hond?

In Nederland worden de meeste kinderen gevaccineerd met een BMR-vaccinatie. Mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn én de ziekte niet doorgemaakt hebben, kunnen ziek worden.  
In niet-westerse landen komen deze ziekten nog veel voor.  Daarom adviseren wij voor sommige reizigers naar de risicolanden een vaccinatie. Dat advies is afhankelijk van de leeftijd, vaccinaties in het verleden en doorgemaakte ziekten. Op het spreekuur bespreekt de reizigersadviseur dit met je.  

Hoeveel vaccinaties BMR moet ik hebben voor de reis?

Voor een reis is één vaccinatie genoeg. Voor mensen die in Nederland een uitbraak mee kunnen maken, worden twee vaccinaties geadviseerd. Ook voor werk, bijvoorbeeld als je in de zorg werkt, worden twee vaccinaties geadviseerd. 

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.