Wat is een bedwants?
Een bedwants, (wandluis /bedluis), is een insect. Hij is gemiddeld 5 mm lang en voedt zichzelf met het bloed van mens of (huis)dier. Het is een parasiet. Ze zijn roodbruin van kleur, na een ‘bloedmaaltijd’ worden ze donkerrood. Ze kunnen lang (tot wel 35 weken) zonder voedsel. Bedwantsen houden niet van licht en komen het meest voor in slaapkamers.
Hoe kun je het herkennen?
Als je vuilgele tot bruine puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kun je last hebben van bedwantsen. De puntjes zijn uitwerpselen. In de buurt van hun schuilplaatsen kun je donkere huidschilfertjes aantreffen, ze verspreiden een zoete amandellucht.
Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden omdat ze vrij snel lopen, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere hotelkamers.
Via bagage of beddengoed komen bedwantsen weer in particuliere huizen terecht.
Klachten: jeuk!
De bedwants begint zijn levenscyclus als eitje. Deze zijn wit en ongeveer 1 millimeter groot. Na 10 dagen komt het ei uit en de kleine bedwants maakt in de 6 weken daarna 5 verschillende stadia door. Alle stadia voeden zich met bloed dat door een steekmond uit de mensenhuid of uit de dierenhuid wordt gezogen. Bedwantsen bijten alleen ‘s nachts , waardoor kleine, rode plekjes ontstaan. Deze beten lijken op muggenbulten. De plek kan opzwellen en erg jeuken. Ze bijten vooral in buik, armen en benen. Vaak zijn er enkele beten op een rij of bij elkaar. Bedwantsen brengen geen ziektes over, in tegenstelling tot bepaalde wantsen in Latijns Amerika, die de parasiet Trypanosoma Cruzi kunnen verspreiden en de ziekte van Chagaz veroorzaken.
Tips op je vakantieadres
- Zet je koffers en tassen op een kofferrek of in de badkamer en houd een paar centimeter afstand van de muur.
- Leg je koffer of tas niet onder het bed.
- Ben je gebeten door een bedwants, dan weet je zeker dat ze er zitten. Hoe herken je het?
- Heb je rode bultjes op je huid die jeuken en zie je bloedvlekjes op de lakens? Dan heb je misschien last van bedwantsen.
- Je hebt een bijtplek op een plek waar je huid het matras raakt.
- Je ziet setjes van drie beten op een rij.
- De bultjes lijken op muggenbulten en ze jeuken. Je kunt niet ziek worden van een beet, maar de jeuk kan wel vervelend zijn.
- Laat dit de eigenaar van het appartement, huisje of hotel weten. Hij kan ze dan bestrijden.
- Bedwantsen houden niet van licht. Ze verstoppen zich snel als het licht aan gaat. Check de naden van je matras, tussen de lattenbodem en in alle kieren rond het bed. Volwassen bedwantsen zijn ongeveer 5 mm groot en ze zijn licht- tot donkerbruin.
- Zie je donkere vlekjes/stipjes op de lakens of het onderlaken? Dit kunnen uitwerpselen zijn.
- Bedwantsen vervellen een paar keer per jaar. Rond de verstopplaatsen kun je de bijna doorzichtige huidjes misschien zien liggen.
- Hangt er een zoete, vieze geur rond je bed of in je kamer? Bedwantsen ruiken naar zoete amandel of koriander. Sommigen vinden het naar vuile was ruiken.
Hoe te handelen als er toch bedwantsen zijn
Bedwantsen bestrijden is erg moeilijk. Veel middelen werken onvoldoende.
- Neem je koffers en tassen niet mee naar binnen in je huis.
- Pak je koffer of tas buiten uit en doe alles in vuilniszakken.
- Gooi meteen de kleding vanuit de vuilniszak in de wasmachine.
- Was je kleding zo heet mogelijk, in elk geval op 60 graden. Droog en strijk de kleren zo heet mogelijk.
- Kun je de spullen niet wassen?
- Stop dan alles in een diepvriezer.
- De temperatuur van de vriezer moet -14 graden zijn of kouder. Door te vriezen worden de bedwantsen en de eitjes gedood.
- Bewaar de spullen een week in de vriezer. Na een week zijn de bedwantsen en de eitjes echt dood.
Professionele oplossingen
- Een professioneel bedrijf inschakelen, dat dierplagen bestrijdt, is de beste optie als je bedwantsen hebt, maar ook een dure.
- Je kunt je kleding en spullen ook door een gespecialiseerd bedrijf laten invriezen. Met name voor grotere hoeveelheden die je zelf niet in je diepvriezer krijgt is dat een oplossing. Zij hebben speciale vriesunits waar veel kleding en andere spullen tegelijk in kunnen.
- Lukt dit allemaal niet of is het te duur? Dan is vernietigen van de spullen de enige optie.
- Kijk op de website van GGDLeefomgeving voor meer informatie over bedwantsen
- Op de website van het RIVM kun je ook informatie vinden.