Antibiotica blijven het langst goed werken als we ze verstandig gebruiken: niet te vaak en op de goede manier. Soms heeft het lichaam hulp nodig om van een bacteriële infectie te genezen, dan schrijft een arts antibiotica voor. Het is dan belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken, zodat de kans op het ontwikkelen van resistente bacteriën zo klein mogelijk blijft.
Antibioticaresistentie
We weten dat steeds meer bacteriën niet meer goed reageren op antibiotica. Dit komt doordat er in de wereld veel te vaak antibiotica gebruikt worden als het eigenlijk niet nodig is. Doordat steeds meer bacteriën ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica, wordt het in de toekomst steeds moeilijker om ‘simpele’ infecties te bestrijden. Daarom is het belangrijk dat we in Nederland, maar ook wereldwijd, actie ondernemen om resistentie tegen te gaan. Zo schrijven artsen alleen antibiotica voor als dat echt nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat je als patiënt antibiotica op de juiste manier gebruikt en dus het advies van je arts opvolgt. Ook kan je helpen om de verspreiding van resistente bacteriën van de ene naar de andere persoon te voorkómen door handhygiëne maatregelen toe te passen.
Besmetting en juist gebruik antibiotica
Mensen raken op verschillende manieren besmet met een resistente bacterie. Bijvoorbeeld door opname in een verpleeghuis, een ziekenhuis (in het buitenland), of door contact met (boerderij)dieren. Vaak gebeurt het zonder dat je dit merkt. Je kunt dus besmet raken met een resistente bacterie, ook al heb je nog nooit zelf antibiotica gebruikt. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en zieken, kan dit problemen veroorzaken.
Wat kan ik doen om (de verspreiding van) antibioticaresistentie te voorkomen?
- Gebruik alleenantibiotica als dat volgens de arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook in het buitenland. Hoewel in veel landen antibiotica zonder recept te verkrijgen is, is het toch belangrijk dat je een arts bezoekt en het advies opvolgt.
- Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dat op het juiste tijdstip. Sla geen inname over.
- Stop een antibioticumkuur nooit op eigen initiatief. Eerder stoppen is soms mogelijk, maar overleg daarover altijd eerst met een arts.
- Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen. Bij elke infectie beoordeelt een arts of een antibioticumkuur nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren.
- Zorg voor goede handhygiëne om verspreiding te voorkómen. Was bijvoorbeeld je handen met zeep na een toiletbezoek of voor je eten klaar maakt.
Kijk bij Reistips voor nog meer tips op reis.