Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een ‘noodbehandeling’. Bekijk het schema of lees hieronder wat je moet doen.
Wat moet je doen?
- Ben je langer dan 24 uur koortsig of grieperig in de tropen? Houd er rekening mee dat het malaria kan zijn. Ga naar een ziekenhuis om je bloed te laten onderzoeken op malaria. Overleg bij voorkeur met je reisverzekering over een goed ziekenhuis ter plaatse.
- Blijkt uit onderzoek dat je malaria hebt en heb je een noodbehandeling meegekregen van de GGD? Neem deze dan in.
- Malaria kan levensbedreigend worden als het te laat of met verkeerde medicijnen wordt behandeld.
- Blijf je na de behandeling in malariagebied? Slik dan wel je malariapillen. Je kunt malaria namelijk nog een keer oplopen.
- Geen arts of ziekenhuis in de buurt? Als je langer dan 24 uur koorts hebt, en je weet niet zeker of het malaria is, dan moet je toch starten met de noodbehandeling van de GGD. Ga vervolgens direct op zoek naar een arts of ziekenhuis.
Een bezoek aan het ziekenhuis is dringend nodig als:
- De koorts langer dan één dag aanhoudt.
- Als je zieker of suf wordt.
- Als je moet braken.
Voel je je binnen twee maanden na de reis koortsig of grieperig? Neem dan contact op met je huisarts. Vertel dat je in malariagebied bent geweest. Vraag om een bloedonderzoek op malaria.
Hoe gebruik je de noodbehandeling?
- Neem de tabletten in volgens voorschrift (zie etiket op het doosje of bijsluiter).
- Als je binnen 1 uur na inname gebraakt hebt, moet je de tabletten opnieuw innemen en direct medische hulp zoeken.
- Je kunt wat maagdarmklachten krijgen als bijwerking. Kijk in de bijsluiter voor de bijwerkingen.
Zwangere vrouwen, mensen met een slechte nierfunctie en kinderen mogen de noodbehandeling niet zomaar gebruiken. Zij krijgen een advies op maat.