Vaccinaties:
De vaccinaties die je bij de GGD hebt gekregen zijn opgeslagen in het digitaal dossier van die betreffende GGD. Tijdens het spreekuur kunnen de meeste GGD'en digitale gegevens ter plaatse oproepen tot 5-10 jaar terug.
Ik ga voor vaccinaties naar een andere GGD
Vraag dan bij de GGD waar je eerder bent geweest je vaccinatiegegevens op. Het klantcontactcentrum kan niet bij deze gegevens. Benader dus direct de GGD waar je eerder bent geweest.
Hoe kom ik aan contactgegevens van mijn GGD?
- Kijk voor contact informatie op onze locatiepagina.
- Kies de plaats waar je bent geweest
- Kies dan voor: Lees meer over deze GGD
Vaccinatiegegevens worden niet met andere GGD'en gedeeld en zijn niet zichtbaar. Vraag dus altijd je vaccinatiegegevens op bij de GGD waar je eerder bent gevaccineerd of neem je gele vaccinatieboekje mee; daar staat alles in.
COVID-vaccinatie of regels per land
Voor de regels m.b.t. COVID-vaccinatie en testen voor jouw vakantie verwijzen we door naar de website van de Rijksoverheid: www.wijsopreis.nl Daar wordt dagelijks bijgehouden wat de geldende regels zijn.
Gangbare reisvaccinaties
Vaccinaties adviseren we volgens landelijk protocol op basis van uw bestemming, reisduur, reisomstandigheden, leeftijd, gezondheidstoestand en medicijnen. Dit vaccinatie-advies nemen we tijdens het spreekuur met je door.
Op onze Home pagina kunt u in de landenlijst opzoeken welke vaccinaties aanbevolen worden.
Bij de vaccinaties wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn een eis van het land waar je naar toe gaat. Op deze manier willen zij voorkomen dat ziektes het land binnenkomen. Vaccinaties worden aanbevolen als er een risico is om bepaalde besmettelijke ziektes in het land op te lopen.
Aanbevolen vaccinaties zijn dus minstens net zo belangrijk als de verplichte vaccinaties.
Nee, de GGD staat garant voor de kwaliteit van het vaccin en is daar zelf verantwoordelijk voor tot en met het moment van toedienen. Er wordt op deze regel geen enkele uitzondering gemaakt.
Met het doorlopen van je kinderprikken (rijksvaccinatieprogramma) ben je tot het jaar dat je 19 wordt beschermd tegen tetanus. Daarna ben je niet meer actief beschermd. In Nederland krijg je een tetanusvaccinatie na een incident, bijvoorbeeld bij een ongeluk waar straatvuil in de wond is gekomen. In sommige beroepen is het beter om beschermd te zijn. Een herhaalvaccinatie beschermt 10 jaar tegen tetanus.
Bij deze vraag is het lastig om een algemeen antwoord te geven. Weet iemand zeker dat hij/zij eerder is gevaccineerd? Hoeveel prikken heeft hij/zij gekregen? Is er een bewijs van? Een antwoord op deze vraag bekijken we individueel. Wij maken dan een passend vaccinatieplan.
Reizen is in principe geen probleem wanneer je zwanger bent, maar soms kan het verstandig zijn om een reis uit te stellen. Het is belangrijk om goed af te wegen hoe noodzakelijk een reis naar de subtropen of tropen tijdens de zwangerschap is en of er alternatieven zijn. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen. Als zwangere ben je ook moeilijker te behandelen als je een infectieziekte oploopt. Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft een verhoogde kans op een miskraam. Overleg met de GGD, huisarts of specialist of een verblijf in risico gebieden verantwoord is.
Ben je van plan om op korte termijn zwanger te worden? Meld dit dan altijd op het spreekuur bij de GGD.
Van vaccinaties heb je meestal weinig of geen last. Soms kan de spier stijf of een beetje pijnlijk zijn de volgende dag. En soms kan de plek van vaccinatie rood zijn, dit duurt meestal maar twee dagen. Soms voel je je een beetje grieperig. De klachten gaan vanzelf weer over. Als je last hebt van koorts of een grieperig gevoel, kun je paracetamol gebruiken. Ben je langer dan twee dagen ziek, of zijn de bijwerkingen ernstig, neem dan contact op met jouw GGD.
Sommige vaccins, zoals gele koorts en BMR, geven pas na een week bijwerkingen, zoals lichte koorts of een grieperig gevoel.
Op de website van het Lareb vind je per vaccinatie meer informatie over de bijwerkingen.
Het is niet zinvol om vóór de vaccinatie al paracetamol te gebruiken. De bijwerkingen treden namelijk pas later op, en paracetamol werkt niet tegen de pijn van de prik.
JH/AB 8-5-2019
Ja, ook bij verblijf in een luxe resort loopt u kans in aanraking te komen met besmet eten of drinken. In landen waar malaria voorkomt kun je in het resort natuurlijk ook gewoon door muggen gestoken worden. Daarnaast loop je ook gezondheidsrisico's wanneer je je buiten het resort begeeft.
Een verplichte vaccinatie is een vaccinatie die een land zelf verplicht stelt. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo'n verplichte vaccinatie mag je een land niet in. Zo stellen sommige landen de gele koortsvaccinatie verplicht. Een aanbevolen vaccinatie is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert voor een bepaalde bestemming. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor de vaccinaties die je nodig heeft voor een gezond verblijf op je bestemming.
Nee, vaccinaties verstoren de werking van de anticonceptiepil niet.
Neem contact op met de GGD, zodra je een reis hebt geboekt. Ga je langdurig reizen, emigreren, werken of stage te lopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
Let op: ook als je op korte termijn of onverwacht op reis gaat of 'last-minute' hebt geboekt heeft vaccineren nog zin.
COVID-vaccinatie of regels per land
Voor de regels m.b.t. COVID-vaccinatie en testen voor jouw vakantie verwijzen we door naar de website van de Rijksoverheid: www.wijsopreis.nl Daar wordt dagelijks bijgehouden wat de geldende regels zijn.
Gangbare Reisvaccinaties
Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied adviseren wij vaccinaties. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. Op de Home pagina van onze website kun je de reisinformatie en vaccinaties per land bekijken.
COVID-vaccinatie of regels per land
Voor de regels m.b.t. COVID-vaccinatie en testen voor jouw vakantie verwijzen we door naar de website van de Rijksoverheid: www.wijsopreis.nl Daar wordt dagelijks bijgehouden wat de geldende regels zijn.
Gangbare Reisvaccinaties
Reizen naar landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa, en het Caribische gebied is aantrekkelijk. Er zijn echter gezondheidsrisico’s aan verbonden. In deze landen komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook zijn de hygiënische omstandigheden soms matig tot slecht, wat kan leiden tot ziekte.
Malaria:
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar een vaccin tegen malaria. Tot nu toe is er helaas nog geen effectief vaccin gevonden.
Dat is afhankelijk van het soort malariamiddel dat wordt voorgeschreven. Vaak kun je kort voor vertrek beginnen met het slikken van malariapillen. Hoe eerder je een afspraak maakt, hoe beter wij je kunnen adviseren.
Het slikken van malariapillen hangt af van het land dat je gaat bezoeken en hoe lang jouw reis duurt. Neem daarom altijd je reisroute mee naar het spreekuur. Alle beschikbare malariatabletten hebben voor- en nadelen en kunnen bij sommige reizigers bijwerkingen veroorzaken. Tijdens het consult geven wij je in een persoonlijk gesprek advies over welk middel voor jou het meest geschikt is.
Reisproducten en medicijnen:
Vraag bij je apotheek een uitdraai van je medicatieoverzicht. Het is verstandig voldoende medicijnen mee te nemen voor de gehele reis en het te verdelen over 2 tassen.
Opiaten
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten of cannabis streng verboden. Op het overtreden van deze regels staan strenge straffen. Wanneer je (of jouw kind) geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin, Concerta, medicinale cannabis of andere sterke pijnstillers, dan kun je deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Op de website van het CAK kun je alle informatie vinden die voor jou van belang kan zijn. Regel het aanvragen van verklaringen ruim voor je reis. Het hele proces kan nl. wel 4 weken in beslag nemen.
Bijgewerkt 25-7-22
Zoekwoorden: Schengen Schengenverklaring
Naast een deskundig reisadvies kun je bij de meeste GGD'en ook terecht voor reisproducten die jouw reis aangenamer en veiliger maken. De reizigersadviseur adviseert je graag over de producten.
Antibiotica:
Antibiotica zijn medicijnen die infecties helpen genezen, die door bacterien worden veroorzaakt.
Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Het bekendste antibioticum is penicilline, het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw. Penicilline was namelijk het eerste medicijn waarmee de mens zich kon beschermen tegen dodelijke bacteriën.
Inmiddels zijn er veel soorten antibiotica bijgekomen. Elk antibioticum werkt weer tegen andere bacteriën.
Bacteriën zijn organismen die alleen te zien zijn onder een microscoop. Ze vermenigvuldigen zich vaak snel.
Ieder mens draagt bacteriën bij zich en een groot deel daarvan doet nuttig werk. De bacteriën in de darmen helpen bijvoorbeeld ons voedsel te verteren. De bacteriën op onze huid houden schadelijke indringers tegen. Soms kunnen bacteriën echter een infectie veroorzaken die leidt tot een ontsteking en ziekte, zoals blaasontsteking of longontsteking.
Antibioticaresistentie betekent dat sommige bacteriën niet meer gevoelig zijn voor de werking van een of meer antibioticasoorten. Ze hebben zichzelf beschermd. Dus niet de mensen maar de bacteriën zijn ongevoelig (resistent).
Bij een infectie kunnen al vanaf het begin enkele resistente bacteriën aanwezig zijn. Door het gebruik van een antibioticum krijgen zij de kans om zich te vermenigvuldigen. Daarnaast kunnen bacteriën langzaam resistent worden. Dit gebeurt vooral wanneer je regelmatig antibiotica gebruikt of als je hetzelfde type antibioticum langdurig gebruikt.
Een infectie door resistente bacteriën is moeilijk te behandelen want het antibioticum kan de bacteriën niet meer doden of hun groei remmen.
Meer informatie?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over antibiotica
Ja, er zijn verschillende nadelen.
- Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld diarree. Deze klachten verdwijnen meestal meteen nadat de behandeling voorbij is.
- Daarnaast maken antibiotica niet alleen de ziekmakende bacteriën kapot, ze kunnen ook nuttige bacteriesoorten in je lichaam doden. Hierdoor krijgen andere ziekteverwekkers juist een kans.
- Maar het belangrijkste nadeel is dat door antibioticagebruik resistente bacteriën kunnen ontstaan. Dat zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van het antibioticum. Er ontstaat dan antibioticaresistentie.
Als je lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het niet nodig een antibioticum te gebruiken.
Bovendien werken antibiotica niet bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid. Of bij infecties die zijn ontstaan door schimmels of parasieten. Denk bijvoorbeeld aan zwemmerseczeem of worminfecties. In die gevallen kunnen andere medicijnen nodig zijn.
- Gebruik alleen antibiotica als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent.
- Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dat op het juiste tijdstip. Sla geen inname over.
- Stop een antibioticumkuur nooit op eigen initiatief. Eerder stoppen is soms mogelijk, maar overleg daarover altijd eerst met een arts.
- Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen. Bij elke infectie beoordeelt een arts of een antibioticumkuur nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren.
In Nederland zijn we terughoudend met antibiotica, en schrijven artsen alleen antibiotica voor als het echt nodig is. Vaak kan het lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie.
Wanneer dat niet het geval is, of als het een ernstige infectie is, wordt gekozen voor een antibioticum. Bijvoorbeeld omdat het eigen immuunsysteem de infectie niet aan kan, of omdat de patiënt verzwakt is.
Het antibioticum doodt een groot deel van de bacteriën of remt ze in hun groei, tot het eigen immuunsysteem zelf de overgebleven bacteriën uit kan schakelen.
Je arts kan beoordelen of bacteriën de oorzaak zijn van de infectie en welk antibioticum in jouw geval het meest geschikt is.
Gebruik een antibioticum alleen na overleg met een arts, ook als je in het buitenland bent. In veel landen is antibiotica zonder recept verkrijgbaar. Koop dus niet zomaar antibiotica, maar bezoek een arts als je ziek bent.
Filmpje over antibioticaresistentie van het RIVM. Je verlaat hiervoor deze website en gaat naar Youtube .
Betalen en vergoedingen:
Wanneer je gebruik hebt gemaakt van onze diensten ontvang je een rekening per persoon. De tarieven zijn opgebouwd uit een product en een consult.
Producten zijn:
- vaccinaties,
- recept,
- medische verklaring of
- bloedonderzoek.
In een consultbedrag is inbegrepen: een advies/beoordeling, arbeidskosten en verrichtingen van ons medisch- en administratief personeel, informatiefolders, administratie en huisvestingskosten.
Het consultbedrag wordt per persoon berekend. Sommige GGD’en geven een korting voor 3 personen of meer.
Kijk op de tarievenlijst reisvaccinaties van de GGD die je bezoekt.
Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en malariapillen geheel of gedeeltelijk. Dat gaat niet ten koste van uw eigen risico. Lees de informatie over vergoedingen.
Bij de meeste GGD'en kun je alleen met PIN betalen. Vanwege de veiligheid van onze medewerkers hebben de meeste GGD'en geen kassa. Daar waar je ook contant kunt betalen, staat dit aangegeven bij de locatie informatie van de betreffende GGD. Je krijgt direct de rekening op naam mee. Deze kun je declareren bij je zorgverzekeraar.
Het spreekuur en mijn afspraak:
Wil je je COVID-afspraak wijzigen of annuleren?
Bel dan niet de GGD in jouw regio, maar het landelijk nummer waar je de afspraak hebt gemaakt. Het nummer vind je in de brief die je ontving. De lokale GGD kan jouw afspraak NIET wijzigen of annuleren. Bel ze daarom niet voor zaken die te maken hebben met je COVID-vaccinatie of testafspraak.
Meer informatie over verzetten of annuleren afspraak COVID-vaccinatie >>>
Afspraak voor je reisvaccinaties wijzigen of annuleren?
Laat het ons uiterlijk 24 uur voor je afspraak weten. Je kunt hiervoor een reply sturen op de afspraakbevestiging die je van ons ontving.
Mocht dat niet lukken, neem dan (telefonisch) contact op met de GGD waar je de afspraak maakte, of bekijk de contactgegevens.
Klik voor de telefoonnummers en andere contactgegevens op de button: Een afspraak maken. Kies de locatie van de GGD naar keuze; je ziet dan meteen de contactgegevens van die GGD.
Klantcontactcentrum
De volgende GGD'en hebben een eigen klantcontactcentrum dat is te bereiken via: 088-368 7300.
GGD Zeeland
GGD West-Brabant
GGD Hart voor Brabant
GGD Gelderland Zuid
GGD Noord en Oost Gelderland
Wil je een van deze vijf GGD'en vanuit het buitenland bellen? Bel dan met: +31 085 002 1890
Prikangst:
Prikangst mag nooit de reden zijn om onbeschermd op vakantie te gaan. Er zijn helaas geen pillen die de vaccinaties vervangen. De GGD heeft veel ervaring met het geven van vaccinaties en samen vinden we altijd een oplossing.
Tips:
Zorg dat je iets gegeten hebt voordat je komt. Angst in combinatie met een lege maag is vaak de oorzaak van flauwvallen.
Maak je angst voor prikken vooraf kenbaar. Wij nemen dan voorzorgmaatregelen.
Beroepsvaccinaties:
Bij een prikaccident is het ALTIJD belangrijk om het prikaccidentenprotocol van je werkgever te volgen. Je bent dan wel beschermd tegen hepatitis B, maar je moet ook denken aan andere risico’s zoals hepatitis C of HIV.
De instantie die je gevaccineerd heeft, heeft een bewaarplicht van 10 jaar. Dat betekent dat zij jouw vaccinatiegegevens en titer moeten kunnen nakijken.
Als het niet (meer) mogelijk is om je gegevens terug te vinden, neem dan contact op met je huisarts of GGD. Op het spreekuur bespreken we de mogelijkheden.
Nee, je hoeft niet standaard een herhaalvaccinatie te halen. In het verleden adviseerden wij om na 10 tot 15 jaar een herhaalvaccinatie te geven na een volledige serie prikken. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet meer hoeft. Een volledige serie hepatitis B vaccinaties met een goede titer (beschermingswaarde) geeft in principe levenslange bescherming.