Translate

Nacht van de vleermuis

Dit weekend staat in het teken van de (nacht van de) vleermuis. Door het hele land worden excursies georganiseerd. De GGD waarschuwt reizigers voor rabies in het buitenland. Honden, apen, vleermuizen en katten kunnen het overbrengen als ze je bijten of krabben bijvoorbeeld. Maar ook in Nederland komt het voor, namelijk bij vleermuizen. Twee soorten vleermuizen - de laatvlieger en de meervleermuis - kunnen het hondsdolheidsvirus bij zich dragen. Werken met vleermuizen in Nederland brengt dus ook risico's met zich mee. Het Europese rabiës virus heet EBLV. Rabiës is een ziekte waarvoor geen medicijnen bestaan.

Als je gekrabd of gebeten wordt door een vleermuis, moet je de wond langdurig wassen onder stromend water. Daarna moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Je krijgt dan, afhankelijk van de wond, vaccinaties en/of antistoffen toegediend. De antistoffen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek. Deze moeten besteld worden, waarna ze per koerier naar je huisarts (of huisartsenpost) gebracht worden.

Als je vaccinaties op orde zijn, hoef je na een beet of krab van een vleermuis in de meeste gevallen niet meer behandeld te worden.

Wil je meteen een afspraak maken voor vaccinatie?

Dat kan via deze website, online, 24/7 of bel de GGD in jouw regio.

Afbeelding
Afbeelding van vliegende zwarte vleermuis.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.