Malaria - malariapillen

Malaria is een infectieziekte veroorzaakt door malariaparasieten die bij een muggenbeet het lichaam binnenkomen. Voorkom malaria: bescherm jezelf tegen muggensteken en slik malariapillen, als dat is geadviseerd.
Header illustratie

Wat is malaria?

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. De parasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heb je koorts tijdens je reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook je bloed onderzoeken op malaria.
Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.

Hoe loop ik malaria op?

De malariamuggen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. De mug is klein, zoemt praktisch niet, waardoor je de steek nauwelijks opmerkt. Er zijn verschillende vormen van malaria. De gevaarlijkste is ‘malaria tropica’, die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk. De andere vormen van malaria zijn goedaardiger: de verschijnselen zijn hetzelfde, maar er treden geen ernstige complicaties op.
Malaria komt met name voor in tropische- en subtropische gebieden. In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam, maar ook sterk afhankelijk van het land dat je bezoekt. Vraag daarom altijd advies bij de GGD of dit ook geldt voor het land dat je bezoekt. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria.

Hoe bescherm ik mezelf tegen malaria?

Malaria kun je op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van antimugmaatregelen. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals je eigen gezondheid spelen ook een rol. Slik je tabletten volgens voorschrift en maak altijd de kuur af.

Antimugmaatregelen:

  • Draag ’s avonds en ‘s nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken
  • Smeer de onbedekte huid in een muggenmiddel met DEET of Icaridin.
  • Slaap ’s nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
  • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

Er bestaat geen vaccin tegen malaria.

Noodbehandeling malaria

Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een ‘noodbehandeling’. Lees verder om te zien wanneer je een noodbehandeling moet innemen.

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.