In het verleden eiste sommige landen in Afrika een cholerastempel van binnenkomende reizigers. Deze verplichting is afgeschaft. Reizigers hoeven geen stempel in het vaccinatieboekje meer te laten zien bij de douane.
Wat is Cholera?
Cholera is een besmettelijke ziekte. Het is een darmontsteking die veroorzaakt wordt door de cholerabacterie. Cholera begint met plotseling braken en veel waterdunne diarree. De diarree noemen ze ook wel ‘rijstwater’; licht geelgroen met vlokjes en zo goed als geurloos. De waterdunne diarree leidt snel tot uitdroging. Bij gezonde reizigers verloopt de ziekte meestal mild en stopt het vanzelf.
Hoe loop ik Cholera op?
Eten en drinken kan besmet raken door ontlasting van zieke patiënten. Het drinken van onvoldoende gezuiverd leidingwater en het eten van voedsel dat is bereid door straatverkopers is een risico. Schelp- en schaaldieren nemen de bacteriën in zich op, wat na het eten ervan kan leiden tot ziekte. Cholera komt vooral voor in tropisch Afrika ten zuiden van de Sahel, het Midden-Oosten en Zuid-Azië, Zuid-Amerika en Golf van Mexico. De bacterie zit in oppervlaktewater, vooral brak water. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot drie dagen.
Hoe bescherm ik mezelf tegen Cholera?
Er bestaat vaccin, Dukoral, dat ongeveer 85% bescherming geeft. Het moet met water ingenomen worden. Het risico op cholera is voor de gewone reiziger echt heel erg laag. Wij adviseren vaccinatie daarom uitsluitend aan mensen die gaan werken in vluchtelingenkampen.
Meer weten?
- Meer informatie over cholera vindt op de website van het RIVM.
- Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.