Wat is buiktyfus?
Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie zit in de ontlasting van zieke patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen. De ziekte begint met langzaam toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, malaise en vage buikpijn. De patiënt kan suf worden. Een korte periode van diarree, eindigt via verstopping vaak weer in diarree. Patiënten hoesten in het begin, zonder iets op te geven en hebben scherp omrande rode vlekken, vooral op de buik. Behandeling is meestal nodig. Bij kinderen jonger dan twee jaar verloopt de infectie vaak opmerkelijk mild.
Hoe loop ik buiktyfus op?
Mensen die de bacterie bij zich dragen kunnen, als zij werken in een restaurant en hun handen niet goed wassen, eten en drinken besmetten. Rauwe schelpdieren, ongekookte melk of room, rauwe groenten of fruit zijn bekende bronnen van buiktyfus. In landen als India, Pakistan en Sri Lanka komt tyfus relatief veel voor. In Afrika ten zuiden van de Sahara en Centraal- en Zuid-Amerika is het risico aanzienlijk lager. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld acht tot veertien dagen.
Hoe bescherm ik mezelf tegen buiktyfus?
Laat je vaccineren voor landen waar buiktyfus veel voorkomt. Ons advies om te vaccineren hangt af van het land van bestemming, de reisduur, verblijfsomstandigheden en uw medische situatie. De vaccinatie bestaat uit één prik en beschermt voor 60-70% tegen tyfus voor een periode van drie jaar. Vaccinatie voor kinderen is mogelijk vanaf de leeftijd van twee jaar. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
GGD tips om buiktyfus te voorkomen?
Bereid je niet zelf het eten, lees dan de tips hoe je het risico op besmetting kunt verkleinen.
Meer informatie?
- Voor meer informatie over buiktyfus kun je terecht op de website van het RIVM.