Kamperen tussen de teken

Auteur:
Mirjam van der Blij
Mirjam van der Blij
Mirjam werkt als communicatieadviseur bij de GGD, heeft een gezin met een zoon en een dochter. Op vakantie kamperen zij vaak. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.
Header illustratie

Midden in de natuur

Als echte natuurliefhebbers, houden wij van kamperen. Geen ‘glamping’, maar echt midden in de natuur. Met man en 2 kinderen kampeerden we vaak op de  Veluwe en in andere natuurgebieden in Nederland. Soms zelfs echt primitief; dan pompten we water op uit de grond, dat kookten we dan. De kinderen vonden het fantastisch en nog steeds. 

Teken, teken en nog eens teken

Zo’n 15 jaar geleden waren er nog niet zoveel besmette teken in Nederland, dus liepen we op slippers en met korte broek op de camping rond. De tent midden in het gras tussen de struiken. ’s Avonds gezellig met de andere kampeerders rond het kampvuur liedjes zingen met een hapje en een drankje. Een man, die altijd buiten in een hangmat sliep, vertelde dat hij Lyme had opgelopen. Dat was allemaal nog vrij onbekend in die tijd. Dus voor het slapen gaan, toch nog even controleren op teken. Nou dat hebben we geweten! We hadden er allemaal wel 20 op een dag, achter de oren, in de oksels en in de liezen! Elke dag weer, vooral nymfen. Na een paar dagen zijn we de van de camping weggevlucht. 

met de tent kamperen in het bos

Teken bij de boswandeling

Toch hebben we, voor zover we weten, tijdens het kamperen nooit Lyme opgelopen. Maar wel door een gewone boswandeling bij ons in Brabant. Mijn zoon was 8 jaar. Het was vroeg in het voorjaar, nog koud eigenlijk, het echte tekenseizoen was nog niet begonnen. Dus we wandelden door het bos en gingen de paden af, lekker struinen door de bossen. Daar kom je de mooiste plekjes tegen. Omdat het nog koud was, waren we niet bedacht op teken. 

Tekenbeet in het vroege voorjaar

Na enkele dagen zag ik een rode plek op de rug van mijn zoon, maar geen teek. Ik vertrouwde het niet en ging naar de huisarts. Hij herkende het niet als tekenbeet en gaf geen antibiotica. Dat was in die tijd nog geen beleid. Twee dagen later kwamen er rode ringen rondom de plek en kreeg mijn zoon koortsaanvallen. Bij het bezoekje aan de huisartsenpost kregen we gelukkig antibiotica mee. 
We houden van natuur en blijven kamperen, maar zijn wel een stuk voorzichtiger geworden.

Mijn advies aan reizigers 

  • Omcirkel altijd de plek waar je bent gebeten door een teek.
  • Houd in de gaten of er een ring omheen komt. Ga dan meteen naar de huisarts. 
  • Ga je in de tuin werken? Doe je sok over je broek en doe handschoenen aan. 
  • Is het warm buiten en heb je zomerse kleding aan? Controleer dan meteen na het tuinieren je lichaam.  
  • Overweeg een vaccinatie tegen tekenencefalitis als je langer dan 4 weken gaat kamperen in een gebied waar dat voorkomt. 
  • Download de app GGDreistmee voor meer tips. 

Meer weten?

 

Afbeelding
Tent en tentzeil kamperen aan de bosrand met teken

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.