Ben je zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wil je een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas eventueel je reisplannen aan. Zeker als je wilt reizen naar landen waar malaria of gele koorts voorkomt. Bedenk dan of deze reis noodzakelijk is.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in jouw lichaam: de weerstand is verminderd. Dit geeft een hoger risico op infecties. De kans dat je medische hulp nodig hebt is groter. De veiligste reisperiode is het tweede trimester van de zwangerschap: de vierde tot en met zesde maand. De meeste vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op problemen is dan het kleinst.
Vaccinaties
Strikt genomen mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gegeven worden. Als het niet anders kan, dan doen we dat ook. Vaccinaties met ‘levend vaccin’, zoals gele koorts, geven we liever niet. Onze ervaring is dat de meeste vrouwen het geen prettige gedachte vinden om tijdens de zwangerschap gevaccineerd te worden. Het risico van vaccinatie wegen we af tegen het risico op een infectie tijdens de reis.
Handig om te weten:
- Heb je reisplannen en een zwangerschapswens? Laat je dan alvast vaccineren.
- Na een vaccinatie tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond is het beter om de eerste maand niet zwanger te worden.
- Reizen naar een gebied met malaria, gele koorts of zikavirus wordt sterk ontraden.
Vragen over ZIKA en zwangerschap?
Lees de berichtgeving op de ZIKA-pagina
Reizigersdiarree
Reizigersdiarree is ondanks goede hygiëne niet altijd te voorkomen. Wij raden het gebruik van een diarreeremmer tijdens zwangerschap af. Je kunt wel ORS (een suiker/zoutoplossing) gebruiken. ORS stopt de diarree niet, maar voorkomt uitdroging. Bovendien voel je je dan wat fitter.
Raadpleeg een arts bij één of meer van de volgende klachten:
- diarree die langer dan 24 uur duurt;
- meer dan 3 keer waterdunne ontlasting binnen 8 uur;
- koorts 38.5°C;
- diarree met slijm en/of bloedbijmenging;
- diarree met aanhoudend braken.
Malaria en gele koorts
Een infectie met malaria of gele koorts tijdens de zwangerschap vormt een ernstige bedreiging voor zowel moeder als kind. Optimale bescherming tegen malaria is in de zwangerschap niet altijd mogelijk. Daarom raden wij af tijdens de zwangerschap naar malaria- of gele koortsgebieden te reizen. Ga je toch op reis naar zo’n gebied? Bezoek dan tijdig ons reizigersspreekuur. De reizigersadviseur bekijkt dan samen met jou de mogelijkheden.
Vliegreizen
Ben je (meer dan) 36 weken zwanger? Dan nemen de meeste luchtvaartmaatschappijen je niet meer mee, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Bij een tweelingzwangerschap ligt deze grens op 32 weken. Het is medisch onverantwoord te vliegen na de 37e week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling.
Koorts
Tijdens de zwangerschap ben je bevattelijker voor ziektes. Ga in de (sub)tropen altijd naar een arts als je koorts (38.5°C) hebt. Hoge koorts kan negatieve invloed hebben op de baby en in het ergste geval de bevalling op gang brengen. Tijdens de zwangerschap kunnen niet alle medicijnen gebruikt worden. Paracetamol kan echter veilig genomen worden.
Medische hulp
De medische voorzieningen in de (sub)tropen zijn meestal slechter dan in Nederland. Je mag niet alle geneesmiddelen tijdens de zwangerschap gebruiken, wat de behandeling van infectieziekten moeilijker maakt.
Ga je bevallen in de (sub)tropen? Doe dit dan in een land waar het transfusiebloed wordt gecontroleerd op HIV en hepatitis B. Een bloedtransfusie komt gelukkig niet vaak voor, maar kan nodig zijn als er tijdens of na de bevalling complicaties optreden met veel bloedverlies.
Overige adviezen
- Heb je een verhoogd gezondheidsrisico of een verloskundige risicofactor, dan kun je beter afzien van reizen.
- Vraag voor het reserveren van jouw reis naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
- Overleg vooraf met uw huisarts welke medicijnen je tijdens de zwangerschap eventueel kunt gebruiken.
- Controleer je reisverzekering.
- Kies een reisbestemming met voldoende medische voorzieningen.
- Let goed op je persoonlijke hygiëne.
- Verblijf niet te lang boven de 3000 meter, vanwege een mogelijk zuurstoftekort.
- Ziek met koorts? Raadpleeg direct een arts!
In het vliegtuig
- Vraag naar een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.
- Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
- Drink voldoende water, in een vliegtuig is de lucht namelijk erg droog.
Advies op maat
Het wel of niet vaccineren van zwangere vrouwen is maatwerk en dient door deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. De risico’s zullen per land en per situatie bekeken worden. Het risico op ziekte en de te verwachten ziektelast en de mogelijke bijwerkingen van vaccins, dienen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen te worden. Daarnaast krijg je een flink aantal aanvullende adviezen en tips. Soms kan het verstandiger zijn uw reisbestemming te herzien.
Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij jou in de buurt.